2014-03-13

"Hon stiger inte upp, hon blir upplyft (L'Assunta)". Pågående utställning tom. 27/4.

Malin Holmberg arbetar med stort rumsligt måleri. Hon tar gärna upp former och material som finns i omgivningen, och strävar efter att binda ihop rummet men skapa en ny rumsupplevelse. Utställningen på Vandalorum sträcker sig från Galleriet inomhus och till planken på gräsplanen utanför. Utställningen är uppbyggd av målningar på brädflak, inte helt olika en enkel ladugårdsdörr, en flotte eller solcellsyta.

Utställningen har sitt ursprung i en mängd associationer som konstnären knyter till himmel och vatten. Titeln anspelar på en upplevelse i en kyrka i Venedig. Inför Tizians "L'Assunta", en version av Jungfru Marias kropp och själs upptagning till himlen, lyssnar Malin Holmberg på en predikan på italienska. Hon tycker sig förstå spridda fraser; "...de små och de stora...", "...ensam på havet..." och "...att arbeta för det man älskar...".
 
Motiveringen till Sven Lundhs stipendium 2014:

”Malin Holmberg låter sig inte definieras av tekniker. Hon målar utanför ramarna. Tar rummet i anspråk eller formar en helt ny rumslighet. En glipa uppstår i en vägg, en glänta skapas i skogen. Färgen drar in oss eller får oss att lämna den snitslade banan. Med hög densitet och närvaro påverkar Holmbergs konst våra sinnen, vårt seende. Hennes skapande är självständigt. Och bra. Hon går sin egen väg. Och vi bjuds in. Denna hennes hållning känns värdefull att uppmärksamma.”
 
Malin Holmberg (f. 1978 i Hovmantorp) utexaminerades 2009 från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Utställningen på Vandalorum är Malin Holmbergs första större utställning i Småland. Hon har tidigare deltagit i utställningar med stora måleriska installationer på bl.a. Wanås Konst, Wij trädgårdar och Platform79–the Berlin Project. Just nu arbetar hon med en utsmyckning till en ny vårdcentral i Tingsryd. Holmberg har bland annat mottagit Stockholms stads 3-åriga ateljéstipendium (2013) och Sven X:et Erikssons stipendium (2010).

Läs mer på Vandalorum - Malin Holmberg

alt
"Hon stiger inte upp, hon blir upplyft (L'Assunta)", utställning av Malin Holmberg. Foto: John Nelander

Låna hem verket "Tillfällig bostad" av Malin Holmberg
Det finns möjlighet att låna hem konstverk av Malin Holmberg samt andra konstnärer från Hans Carlssons Artotek på Tensta bibliotek, en del av Tensta Museum-utställningen, till 18/5.

Läs mer på: Biblioteket Stockholm - Artoteket
Se mer på: SVT Play - Artoteket 

Malin_Hedberg"Tillfällig bostad" av Malin Holmberg, Hans Carlssons Artotek,Tensta bibliotek.

 

 

 

 

 

 

 

 


Artotekets läsecirklar

Artoteket erbjuder också ett antal läsecirklar under några onsdagar våren 2014, klockan 18.00-19.00 på
Tensta bibliotek. Det finns plats för tio personer på varje cirkel och du kan anmäla dig till hur många cirklar du vill.

12 mars "Konst,artotek och kulturpolitik, historia och framtid", cirkelledare Hans Carlsson.
19 mars "Om digital text", cirkelledare Carl Johan Rosén.
2 april "Biblioteket och arkivet i konsten", cirkelledare Hans Carlsson.
9 april "Döden, läsning ur böcker på temat döden", cirkelledare konstnären Malin Holmberg.

Läs mer om läsecirklarna här. Anmälan till läsecirklarna så väl som övriga frågor och kontakt på: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den