Som en del av FFF-avdelningens ambitioner att pröva nya tekniker kommer företaget Swemill i Kungsbacka att stötta KKH att fräsa objekt i storformat.

Swemill erbjuder, i mån om ledig maskintid, skolans studenter möjlighet att fräsa ut digitaliserade objekt i storformat med målet att utveckla kopplingen digital teknik till verkliga geometrier.

Om företaget
Swemill är ett utvecklingsbolag som huvudsakligen erbjuder tjänster inom båtdesign, båtkonstruktion och modellfräsning.  Företagets stora fräsmaskin kan fräsa ut modeller och verktygsformar upp till 10x4x2,5 meter! Kontaktperson är industridesigner Urban Södling.

Båtmonstret av Lena Flodman, (yrkesverksam konstnär, projektelev under vårterminen 2012 på KKH:

Steg 1.

Originalobjektet i form av upphittade plastleksaker.
Mått: 5 cm.

Objekten har vitmålats för att kunna 3d-skannas.

Prickarna, de svart/vita klistermärkena, är referenspunkter för skanningen.

Båtmonstret

Steg 2.

Här är leksaksbåten och leksaksmonstret inskannat; en 3D-fil. 3D-skanningen av båten har modellerats om i 3d-program (retopo), se det blåa nätmönstret, (typologin).

Båtmonstret

Steg 3.
Här är modellen utfräst till 1,2 meter! Den digitaliserade modellen, dvs 3D-filen skickades till Swemill som fräste ut modellen på en dag!. Senare i sommar kommer den "stora" versionen av Båtmonstret, på 2,4 meter, att fräsas ut.

Båtmonstret 

Båtmonstret av Lena Flodman
Originalskulpturen är 5 cm. Den har, på KKH, 3D-skannats, bearbetats och skalats om från 5 cm till 2,4 m i 3D-program. Den, hos Swemill, utfrästa modellen som ni ser på bilden är en mindre version av Båtmonstret som är 1,20 meter. Senare i sommar kommer den stora versionen, på 2,40 meter, att fräsas ut och ytbehandlas.

Arm av Björn Stampes
Ett till exempel på KKH-projekt som gjorts med hjälp av Swemill:

Arm

www.bjornstampes.se
Gallery view. SPGallery, Stockholm, 2012.

Originalarm är 60 cm. Den har, på KKH, 3D-skannats, bearbetats och skalats om från 60cm till 225cm i 3D- program. 3D-filen har sedan skickats till Swemills fräsmaskin, som på en dag, fräst ut en förstoring av armen i frigolit. Den utfrästa modellen, på 2,25 meter, har bearbetats, av konstnären, i div. olika material.

Max mått för fräsning hos Swemill är 10x4x2 meter och materialet är främst frigolit.

Intresserad?
Kontakta Esther Ericsson (FFF) för mer info, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .