HISTORIK SCREEN

Schablontryck användes mycket tidigt i Egypten, Kina och Grekland där ”öppna” partier i en schablon släppte igenom färg. Schablonen skars ut i läder, inoljat papper, metall m.m. För att dessa skulle ligga på plats under tryckningen fästes de med trådar av silke eller hårstrån, vilka ibland kan ses på gamla tryck som tunna linjer mellan schablonerna. Schablontryck användes till exempel för att dekorera kläder och tyger.

Nästa steg i utvecklingen var att spänna upp en väv av silke (därav namnet silk screen) på en träram och därefter fästa schablonerna direkt på väven. Tekniken spred sig från Kina och Japan vidare över Asien och kom till Europa under 1700-talet. Den användes mycket för att trycka exklusiva tapeter på linne och silke. Ett fotobaserat arbetssätt introducerades i början av 1900-talet i USA vilket kom att revolutionera hela arbetssättet.

Screen används såväl kommersiellt som konstnärligt. Några konstnärer som arbetet i screen är William Morris, Louise Bourgeois, Roy Lichtenstein och Andy Warhol.