2013-12-04

Stort grattis till våra f.d. masterstudenter i fri konst - Olof Inger och Nanna Nordström - som tilldelats Maria Bonnier Dahlins stiftelse stipendium 2013! 

Maria Bonnier Dahlins stiftelse delar varje år ut två eller tre stipendier och avsikten är att stödja unga bild­konstnärer och konstnärligt arbete i Sverige. Tidigare har bland andra Cecilia Edefalk, Karin Mamma An­dersson och Gunnel Wåhlstrand, som alla har examinerats vid Kungl. Konsthögskolan, tilldelats detta stipdendium. 

Olof Inger 

OlofInger_jpg  
Bild: Meditationer, 2013. Skrivarbläck på papper. Courtesy konstnären och
AnnaElle Gallery.

Juryns motivering lyder: Olof Inger har en alldeles egen slagruta som gör att steget mellan konstnärlig impus och utförande blir direkt, all möda är som bortblåst. De komprimerade kropparna i Cotainers undersöker frågor om konsumism och kosmisk ökning av spill, de är djupt förankrade i den fysiska världen och genom att ge en närvaro av ett vitt brus. Hans teckningar av rörelsemediationer som börjar och slutar i samma punkt bildar en formsäger loop som övertygar i sin uttryckskraft. 

Nanna Nordström

NannaNordstrom_jpg
Bild: Nanna Nordström, A Sound Family Makes a Sound State, 2013. Blandade
material. Galleri Nordenhake. Foto: Oscar Furbacken

Juryns motivering lyder: I sina installationer skapar Nanna Nordström en ny visuell repertoar av material, former och relationer mellan objekt som bär idéer och begrepp som inte kan framställas språkligt. Hon experimenterar med relationen mellan text och visuella språk, och verkar i gränsen mellan bägge, med vad som är omöjligt att översätta. Genom att försätta vardagliga objekt i spänning skapar hon unika situationer och handlingar. Hon testar objektens materialitet och självklarheten hos de givna konstellationerna.

Nanna Nordström har även tilldelats Headlands Center for the arts recidensy. Grattis!

Juryns motiveringar och konstnärernas bilder är hämtade från Bonniers konsthalls hemsida. 
För mer information, se Bonniers konsthalls hemsida